"Rewarding every day moments"
De basis voor een sterk merk
Regelmatig vragen cliënten aan ons wat ze aan hun uitstraling kunnen doen. Vaak bedoelen ze daarmee dat ze op zoek zijn naar een nieuw logo. Maar een logo is niet zaligmakend. Natuurlijk, een logo is een onderdeel van de totale uitstraling van een organisatie of merk. Maar een merk is meer dan een logo. Eigenlijk is het een samenloop van diverse Customer Touch Points. Ik hoor u denken: weer zo’n Engelse term waar ik niets mee kan. Maar daar kunt u wel degelijk iets mee.
Wist u namelijk dat uw bedrijf zich op verschillende manieren positioneert in de markt, middels alle Customer Touch Pointsvan uw organisatie? Kortom: alles en iedereen die uit uw bedrijfsnaam communiceert staat in direct contact met uw markt. Customer Touch Points refereren naar die manier waarop, waar en wanneer een persoon in aanraking is gekomen met uw merk of organisatie. Iedere ervaring op de Customer Touch Points, zowel positief als negatief, laat een impressie achter bij de klant, die in grote mate bepalend is voor het imago dat u bij de klant heeft. En ja, het ene onderdeel zal meer van invloed zijn op de merkbeleving van uw organisatie dan het ander. Maar de afzonderlijke items dragen allemaal bij aan een merkbeleving. Zorg dus altijd dat uw merk op orde is en dat u helder heeft waar u voor staat.
Denk bijvoorbeeld aan Starbucks. Hun kernfilosofie is ‘Rewarding everyday moments’. Hiermee claimen ze dat ze niet alleen koffie verkopen, maar juist de totale koffiebeleving. En dat zie je terug. In alles. Niet alleen in de koffie die ze serveren (laten we eerlijk zijn: die zijn elke keer weer een ‘momentje’ waard). Ook in de locaties. Of in de manier waarop een medewerker je aanspreekt. Maar ook in de service die ze bieden door van hun locaties de ‘third best place to work’ te maken (naast jouw plek thuis of op het werk).
Wilt u ook weten hoe u helder krijgt waar u voor staat? Het formuleren van een positioneringsstrategie, met een bijbehorende brandkey kan hierbij richting geven. Hierbij worden in enkele stappen de onderscheidende kenmerken van uw organisatie genoemd.
Denk bijvoorbeeld aan uw concurrentieomgeving, de kenmerken van uw doelgroep en inzichten die voor de doelgroep van belang zijn. Maar ook de voordelen voor uw afnemers en de waarden & persoonlijkheidskenmerken die uw organisatie maken tot een merk. Maar nog belangrijker: de onderscheidende kracht en de merkessentie. Daarbij kan bovendien een onderscheid worden gemaakt tussen een beschrijving van de huidige situatie en een beschrijving van de toekomstige, gewenste situatie. Het voordeel van een positioneringsstrategie is dat het de relevante stappen van uw positionering duidelijk maakt en daarmee als vertrekpunt fungeert voor uw dagelijks handelen. Oftewel uw Customer Touch Points, waaronder dus ook uw logo.
07 januari 2013 - Krista Nederveen